Hiihtokoulu ja hiihtotreenit

Missä, milloin ja kenelle?

 • Hiihtokoulu on ensisijaisesti vuonna 2010-2019 syntyneille lapsille
 • Hiihtokoulu pidetään Metsäkallion kuntoradalla maanantaisin klo 17:30 – 18:30
 • Talven hiihtokoulu alkaa maanantaina 8.1.2024 ja kestää 5 harjoituskertaa lumitilanteen mukaan
 • Hiihtotreenit pidetään Metsäkallion kuntoradalla keskiviikkoisin klo 18:00 – 19.00. Hiihtotreenit on ensisijaisesti tarkoitettu 2010 – 2016 syntyneille lapsille (2 ryhmää)
 • VAHI:n sulanmaan hiihtotreenit (syystreenit) alkaa keskiviikkona 11.9.2024. Sulanmaan Hiihtotreenit jatkuvat jouluun asti tai siihen saakka, että Metsäkalliossa pääsee hiihtämään.

Ilmoittautuminen ja lisätietoa

Hiihtokouluun ja -treeneihin ilmoittautuminen tapahtuu sähköpostilla osoitteeseen hiihtokoulu@vaasanhiihtajat.com. Sähköpostista on käytävä ilmi hiihtokoululaisen/ -treeniläisen nimi sekä ikä, jotta tiedämme mihin ryhmään lapsi alustavasti tulee. Ilmoitathan osallistumisesta 5.1.2024 mennessä.

Hiihtokoulu järjestetään maanantaisin Metsäkallion kuntoradalla. Kokoontuminen on Metsäkallion kuntoradan lähtöpaikalla klo 17:30. Hiihtokoulukerta kestää tunnin ja päättyy klo 18.30 mennessä. Tulethan ensimmäiselle hiihtokerralle hyvissä ajoin.
Mukaan ovat tervetulleita noin 5­–­­­­13-vuotiaat (v. 2010-2019 syntyneet) hiihdosta kiinnostuneet lapset. Hiihtokoululaiset jaetaan sopiviin tasoryhmiin iän ja taitojen perusteella. Mikäli lapsi ei ole aiemmin hiihtänyt, suosittelemme vanhemman mukaan tuloa ainakin ensimmäisille hiihtokoulukerroille. Myös vanhemman olisi hyvä ottaa omat sukset mukaan.

Hiihtotreenit pidetään talvella ja syksyllä (ellei toisin ilmoiteta) Metsäkalliossa keskiviikkoisin klo 18:00 – 19.00. Hiihtotreenit on ensisijaisesti tarkoitettu 2010 – 2016 syntyneille lapsille (2 ryhmää). Ilmoittauduthan läsnä- tai poissaolevaksi jokaiseen hiihtotreeniin Nimenhuudossa, niin osaamme varata oikean määrän vetäjiä treeneihin. Jos olet uusi liity ryhmään. Voit myös halutessasi liittyä Vaasan Hiihtäjien WhatsApp Junnutreenit-ryhmään, sekä seuran yleiseen jäsenryhmään.

Hinta ja maksaminen

Sekä hiihtokouluun että hiihtotreeneihin osallistuminen vaatii liittymisen seuran jäseneksi.

 • Hiihtokoulu 40 € + jäsenmaksu
 • Hiihtotreenit syyskausi 40 € + jäsenmaksu
 • Hiihtotreenit talvikausi 70 € + jäsenmaksu
 • Hiihtotreenit syys- ja talvikausi 90 € + jäsenmaksu (sis. hiihtokoulun sekä syksyn ja talven treenit)
 • Seuran jäsenmaksu-luokat: lapsi 15 €, aikuinen 20 €, perhe 30 €, ainaisjäsen 250 €
 • Jäseneksi pääset liittymään Jäsenrekisteri-välilehdeltä. Seuran jäsenmaksun saat laskuna sähköpostiin.
 • Osallistujat hoitavat vakuutuksensa itse. Jos lapsellasi ei vielä ole vakuutusta, osoitteesta Suomisport.fi voi hankkia Skipassin ja vakuutuksen. Skipassi toimii myös lisenssinä, jos lapsi innostuu kisaamaan.
 • Hiihtokoulumaksu suoritetaan ilmoittautumisen yhteydessä tilille FI7456700820167607. Viestikenttään teksti ”hiihtokoulu” sekä lapsen nimi
 • Hiihtotreenimaksu suoritetaan ilmoittautumisen yhteydessä tilille FI7456700820167607. Viestikenttään teksti ”hiihtotreenit talvi, syksy tai molemmat” sekä lapsen nimi
 • Aktiivisesti seuran toimintaan osallistuvien vanhempien lapset voivat osallistua hiihtokouluun ja treeneihin jäsenmaksun hinnalla.
 • Perheen kolmannesta lapsesta ei peritä maksua, jos lapset osallistuvat hiihtotreeneihin, eli ovat mukana koko talven tai talven ja syksyn.

Varusteet:
Syksyllä (lumeton kausi)

 • Ulkoilu-/lenkkeilyvarusteet sään mukaan (pyritään olemaan liikkeessä lähes koko ajan, joten ei kuitenkaan liikaa päälle)
 • Juomapullo (esim. lämmintä vettä tai mehua)
 • Välillä ohjelman mukaan myös sauvat; 5-10 cm lyhyemmät kuin perinteisen hiihdon sauvat

Talvella

 • Sukset, sauvat, monot
 • Perinteisen hiihtotekniikan kerroille pitovoidellut tai pitopohjaiset sukset. (Lumikot hiihtävät vain perinteistä, muut ryhmät hiihtävät myös vapaata)
 • Vapaan tekniikan (luistelu) kerroille pitovoiteettomat sukset
 • Vaatetus talvellakin sään mukaan, suosi joustavia materiaaleja ja kerrospukeutumista. Ei kuitenkaan liikaa päälle.
 • Juomapullo tai -vyö (esim. kuumaa/lämmintä vettä tai mehua)

Hiihtokoulussa on aina hyvä olla mukana vähän kuivaa vaihtovaatetusta (pipo, hanskat, pitkähihainen paita, kengät ym.), jota voi vaihtaa päälle tarpeen mukaan heti hiihtokoulun jälkeen vilustumisen ehkäisemiseksi

Hiihtokoulun ja hiihtotreenien sisältö ja ohjelma

Hiihtokaudella on pääasiana leikinomainen hiihtämisen opettelu. Lumella käydään läpi perinteisen ja vapaan hiihtotekniikat sekä jatketaan syyskauden fyysisten valmiuksien kehittämistä. Opittavia asioita yleisten hiihtotaitojen (tasapaino sekä kehon ja välineiden hallinta jne.) ohella ovat hiihtäjän tasosta riippuen mm. käännökset, alamäen ja ylämäen tekniikat sekä perinteisen (tasatyöntö, yksipotkuinen tasatyöntö, vuorohiihto) ja vapaan hiihtotavan eri tekniikat (kuokka, wassberg, mogren).
Varsinaisten hiihdon ja sitä tukevien harjoitteiden ohella hiihtokoulussa painotetaan leikinomaisuutta ja mukavaa yhdessäoloa tavoitteena saada harrastuksesta innostuneita lapsia. Syksyn lumettomalla kaudella on ohjelmassa hiihtämistä tukevaa sulanmaan harjoittelua (kestävyys, koordinaatio, liikkuvuus, taito, nopeus jne.), pääpainon ollessa leikinomaisessa harjoittelussa (mm. pelien, leikkien ja leikkimielisten kisailujen kautta). Heti lumitilanteen salliessa siirrytään lumelle.

Vakuutukset

Skipassi tai urheiluvakuutus on pakollinen kaikille hiihtokoululaisille. Vaasan Hiihtäjät eivät ota vastuuta hiihtokoulussa tapahtuneista vahingoista ja tämän vuoksi kaikkien on huolehdittava vakuutusasiat kuntoon. Suosittelemme Hiihtoliiton Skipassin hankkimista. Skipassi sisältää urheiluvakuutuksen ja on pakollinen kaikille kilpaa hiihtäville, sillä se sisältää myös lisenssin.  Lisää tietoa Skipassista

Ryhmät

Lumikko (5 – 7 vuotiaat)

Hiihdon aloitteleville pikkuhiihtäjille. Hiihokoulu vain perinteisellä tyylillä. Harjoittelu: perustaitoa leikin varjolla (Ylämäkien kiipeäminen, alamäkien laskeminen sekä hiihtäminen tasamaalla)

Naali (7-9 vuotiaat)

Parin lenkin käyneille hiihtäjän aluille. Mahdollisuus myös vapaan tyylin hiihtoharjoitteluun.
Harjoittelu: perustaitoa leikin varjolla.

Ahma (9-16 vuotiaat)

Kokevat vauhdin hurmaa ja kirmaavat keväthangilla kuin ahmat konsanaan. Treenityyleinä perinteinen ja vapaa.
Harjoittelu: tekniikkapainotteista sekä kisailua.

Hopeasompa (13-16-vuotiaat)

Harjoittelu keskittyy tekniikkaan sekä vauhtiin (nopeusharjoittelu sekä erityyppiset intervallivedot). Tavoitteena hiihtäjäkohtaisen kilpavauhdin kehittäminen ja osallistuminen kilpailuihin. Valmentaja ja yhteyshenkilö Anni Ruostekoski, puh. 0504076107.

Kysyttävää? Ota yhteyttä hiihtokoulu@vaasanhiihtajat.com. Kerromme mielellämme lisää.